Nieuws rondom duurzaam wonen

De invloed van het klimaatakkoord op jouw woning

 

Vorige week werd het Klimaatakkoord gepresenteerd, waarin staat dat Nederland in 2030 minimaal 49% minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Huiseigenaren spelen een belangrijke rol in het realiseren van deze doelstelling. Waar je rekening mee moet houden, laten we je graag weten.

Voor 2050 alle woningen van het aardgas

In 2050 mogen Nederlandse woningen geen gebruik meer maken van aardgas om te verwarmen of te koken. Dit wordt nog een flinke klus, want op dit moment hebben zeven miljoen woningen nog een aardgasaansluiting. Het advies is om een logisch moment over te stappen op een andere bron, zoals een warmtepomp en/of elektrisch koken. Gemeenten gaan hier ook een rol in spelen en moeten in 2021 bekend maken wanneer welke woonwijken aardgasvrij zullen worden gemaakt.

Wie betaalt?

Uiteindelijk moet de investering in verduurzaming zorgen voor een besparing op je energierekening. Zijn de kosten toch duurder dan de te behalen opbrengsten, dan zal de overheid met extra financiële ondersteuning komen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies en financieringen tegen lage rentes. Ook is er een warmtefonds aangekondigd, waarbij huiseigenaren en VVe’s tot 25.000 euro kunnen lenen.

Belastingen

De belasting op aardgas zal vanaf 2020 stijgen om huishoudens te stimuleren duurzaamheidsmaatregelen te nemen. In 2021 daalt de belasting op elektriciteit en krijgen huishoudens meer belastingkorting op de totale energierekening.

Nieuwbouw

75 procent van alle nieuwbouwwoningen die tussen nu en eind 2021 worden opgeleverd, moeten aardgasvrij zijn. Bij niet-aardgasvrije nieuwbouwwoningen moeten meerwerkpakketten worden aangeboden om de overstap makkelijker te maken. Ook kunnen kopers van nieuwbouwwoningen geld lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Wil jij vast een stap maken met het verduurzamen van je woning? Door de duurzaamheidsscan en bekijk hoeveel jij kunt besparen. Of maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt om de mogelijkheden door te nemen.